Fenugreek

Trigonella fenumgraecum
Category
Spezia
Noto fin dall'antichità per le sue proprietà farmaceutiche, il fieno greco o trigonella è una spezia molto usata nella cucina indiana, dove è un ingrediente della polvere di curry, oltre a essere usato nel sambar, un minestrone di legumi molto diffuso nell'India meridionale.
I semi di fieno greco crescono in baccelli e la pianta è in realtà un legume. In India se ne consumano anche le foglie come verdura da taglio.

Ha un sapore forte e particolare, completamente diverso da altre spezie, che ricorda la fragranza del fieno tagliato e si adatta a piatti di carne, legumi e salamoie.

Fenugreek - All recipes


5 results

Berberè (Recipe - Ethiopia)
Toast the cumin seeds, cardamon pods, coriander seeds, cloves and peppercorns in a pan for 1 minute. Crush all the spiced together with a...

Herb Kuku (Baked omelette) (Recipe - Iran)
Beat the eggs with the baking powder, cinnamon, cardamom, cumin, rose petals and black pepper. Mince together fenugreek, garlic and...

Vindaloo curry paste (Recipe - India)
Toast cumin, coriander, mustard, fenugreek seeds and black peppercorns in a small pan, then grind finely. Add red pepper, turmeric powder...

Curry powder (Recipe - India)
Toast the coriander, cumin, wild fennel, fenugreek and black mustard seeds, the black pepper corns, the chili (stems removed), the cardamom...

Sambar Powder (Recipe - India)
In a pan, toast all ingredients separately (except turmeric powder). Grind all ingredients together, and store in a jar.